Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Heykellere sarılmayın 'Bunu ben de yaparım' demeyin!

2006 yılından beri düzenlenen Contemporary İstanbul, bu yıl 10'uncu kez sanatseverleri Türk ve dünya çağdaş sanatından örneklerle buluşturuyor. SABAH Gazetesi ve Daily Sabah'ın basın sponsoru olduğu Contemporary İstanbul, çağdaş sanat alanındaki en önemli fuarlardan biri olma özelliğini taşıyor. Biz de çağdaş sanat meraklıları olarak dünyanın dört bir yanından fuara katılan galerilerin işlerini takip etmek için Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda soluğu aldık.

NE, 24 BİN EURO MU!
Fuarda en çok dikkatimi çekenlerden biri; Paris'ten fuara katılan Mark Hachem Galeri'nin Isabell Beyel eserleri oldu. Beyel'in şarap mantarlarından tasarladığı portrelerin fiyatı 24 bin Euro.
Dünyaca ünlü İspanyol sanatçı Picasso'nun eserleri farklı yorumlar bulmaya devam ediyor. Lluis Barba'nın Picasso eserlerine Hollywood yıldızlarını yerleştirmesi, Contemporary'de epey ilgi gördü. Eserin değeri 12 bin Euro.
Derya Özparlak'ın 'Mobbing' ve 'Your ego is my Lego' isimli uçan eserleri; üzerine düşünmeyi gerektirmeyen, bakınca çok net anlaşılan, özgür bir bakış açısını yansıtıyor.
Fuarda, bir bomba ya da silahın ne kadar güzel sunulabileceğinin örneğini görmeniz de mümkün. Pembe renkte tasarlanmış silah ve el bombaları, bir pasta fanusunun içinde servis ediliyor. Emmanuel Fremin Galeri'de bulunan Maurizio Savini eserlerinin fiyatları, 8 bin dolar. Aynı galeride ilgimi çeken diğer eser ise; duvara asılı merserize kıyafetli silahlar. Onların tanesinin fiyatı ise bin dolar.

VİDEO SANATI
Siyah Beyaz Galeri'de bulunan ve Aykut Cömert'in çağdaş sanat fuarı için hazırladığı yeni işi 'Çarşaf'; doğum ve ölüm arasındaki ince çizgide var olan kimlik sorunsalını anlatıyor. Cömert; video sanatının günümüzde birçok kesim tarafından sorgulanmasıyla ilgili şöyle diyor: "Video sanatının, resim yapmaktan hiçbir farkı yok. Tek nüans; fırça yerine kamera kullanmam." Sanatçı; 2012 yılında Belçim Bilgin ile kurguladığı 'Sakız' videosu ve geçtiğimiz yıl sinemamızın 100'üncü yılı etkinlikleri için gerçekleştirdiği Cahide Sonku'nun hayatını konu alan '100-5=CAHİDE' isimli video performansı ile büyük ilgi toplamıştı.

BUNLARDAN KAÇININ!


Eserleri elleyerek incelemekten kaçının. Mümkünse gözünüzle inceleyin; eserin dokusunu ille de hissetmeniz gerekmiyor.
Sanatçılara 'Bunu bizim Tuğçe de yapıyor' ya da 'Bunu ben de yaparım' gibi cümleler asla kullanmayın.
Eserin fiyatını sorduktan sonra 'Bunu alacağıma gider araba alırım' gibi şeyler söylemekten kaçının.
Broşür ve katalog uzatan görevlilere 'Teşekkürler' demek yerine broşürü alıp çantanıza atın. O kataloglar sizin için hazırlanıyor.
Heykellerle fotoğraf çektirirken onları öpmeye ya da sarılmaya çalışmayın.
Mümkünse görevlilere fotoğraf çektirtmeyin. Bu konuda size yardımcı olabilecek bir arkadaşınızı yanınızda götürün.
'Gez gez yoruldum. Şu eserin kenarına yaslanayım da bir soluklanayım' demeyin.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA